ResidentieProfs en Vanberkel Professionals gaan strategische samenwerking aan

Vanberkel Professionals en ResidentieProfs zijn begin dit jaar een strategische samenwerking aangegaan. Met die stap wilden de twee Haagse adviesbureaus inspelen op de veranderende vraag vanuit de publieke sector. Na negen maanden van samenwerken kunnen ze de eerste vruchten plukken van hun krachtenbundeling: de partijen zijn door het ministerie van Infrastructuur & Milieu verkozen tot een van de preferred suppliers voor de inhuur van juridische capaciteit.

Met meer dan zestig professionals in dienst en gevestigd in Zoetermeer, is Vanberkel Professionals een advies- en interimbureau dat financiële diensten levert aan de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en andere overheidsinstellingen. Bij een eerder project van een van hun opdrachtgevers kwam Vanberkel Professionals in contact met ResidentieProfs, een juridisch dienstverlener die in 2013 door Daniëlle Spanjers werd opgericht. Spanjers, zelf jurist, biedt specialisten aan op allerhande rechtsgebieden, onder meer in het bestuursrecht, contractenrecht en arbeidsrecht. Zowel op interim als vaste basis.

Bob van Berkel, oprichter van Vanberkel Professionals, blikt terug: “Wij kregen een juridisch vraagstuk binnen en we hebben met ResidentieProfs succesvol samengewerkt om deze op te lossen. Van hieruit was een samenwerking snel geboren.” Deze goede ervaring maakte de weg vrij voor verdere samenwerking tussen Vanberkel Professionals en ResidentieProfs, die elkaar steeds vaker vonden op het snijvlak van financiële en juridische vraagstukken. Zo trokken ze steeds vaker samen op bij G4-gemeenten. Bij die opdrachten viel volgens Spanjers op dat beide bedrijven er een soortgelijke benadering op nahouden: “We hebben op meerdere vlakken dezelfde insteek. Kwaliteit voor kwantiteit, persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn belangrijke kenmerken in de manier waarop wij willen werken en de samenwerking opzoeken.”

Strategische samenwerking

Voortbouwend op hun gezamenlijke projecten besloten de twee bureaus hun samenwerking te intensiveren en te formaliseren in een ‘strategische samenwerking’. Dit betekent dat zij elkaar niet alleen zullen opzoeken wanneer zich een vraag voordoet, maar juist gezamenlijk optrekken bij visievorming, business development, en het binnenhalen van klanten. “De gezamenlijke successen in het verleden gaven een gezonde basis om te praten over de ontwikkelingen in de markt. Kansen bij opdrachtgevers, risico’s op het gebied van wet- en regelgeving, veranderingen bij opdrachtgevers en het belang van het winnen van Europese aanbestedingen”, legt Van Berkel uit.