5 tips om ook op afstand een écht team te blijven
Het vele thuiswerken brengt voor iedereen de nodige uitdagingen met zich mee. Met als grootste uitdaging, het teamgevoel ook op afstand na al die maanden hoog te houden. Behalve productief bezig zijn, willen we over het algemeen allemaal graag gewaardeerd worden en ergens bij horen. Respect, uitdaging en sociale interactie zijn de bouwstenen van een team van productieve medewerkers. Maar hoe borgen we dat op afstand?
1. Maak duidelijke werkafspraken
Om ook thuis de juiste dingen op de juiste manier te doen, is allereerst duidelijkheid nodig. Maak processen vanaf het begin voor iedereen duidelijk door ze te bespreken en op papier te zetten. Spreek af welke (dagelijks) terugkerende virtuele meetings er zijn en wie deze moet bijwonen. Spreek samen af op welke manier er daarnaast nog met elkaar gecommuniceerd wordt. Een teveel aan kanalen kan voor teveel afleiding zorgen, waardoor de tijdwinst die het thuiswerken ons oplevert, weer teniet wordt gedaan.
2. Zorg voor vertrouwen en erkenning
De menselijke behoefte aan vertrouwen en erkenning speelt op afstand zo mogelijk een nog grotere rol. Waar je in de normale kantoorsituatie even snel ‘klankbordt’ met je collega of manager, is dat op afstand lastiger. Zorg met elkaar voor een cultuur waarin medewerkers niet het gevoel hebben aan te moeten tonen hoe hard ze aan het werk zijn en waarin managers niet gaan micromanagen om dit te controleren. Maak vooraf de verwachtingen duidelijk, stel concrete doelen en deadlines en maak afspraken over hoe en wanneer je elkaar van feedback voorziet.
3. Creëer ruimte voor sociaal contact
Sociaal contact met je collega’s is altijd belangrijk! Het praatje bij de koffieautomaat, even bij elkaar langslopen en samen lunchen is nu niet mogelijk. Maar toch zo belangrijk voor de onderlinge band, die ook doorwerkt in de samenwerking. Zoek elkaar daarom af en toe ‘virtueel’ op, ook als je niets werk-gerelateerds hoeft te bespreken. Of wanneer je bij elkaar in de buurt woont; plan bijvoorbeeld eens een één op één wandel-lunch om bij te praten.
4. Maak plezier
De online games schieten als paddenstoelen uit de grond. Logisch, want samen een spel spelen versterkt het teamgevoel! Daarnaast geeft zo’n game het team nieuwe energie en verhoogt het de productiviteit voor de rest van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele (pub)quiz, escape room, maar bijvoorbeeld ook aan de app Ommetje. Met deze app, ontwikkeld door hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, kun je samen met je collega’s een wandelcompetitie starten of de uitdaging aangaan tegen de rest van Nederland. Een dagelijkse wandeling is bovendien goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid en verbetert de creativiteit!
5. Voor managers; zorg voor steun en geef het goede voorbeeld
De eerste signalen van medewerkers met burn-outs door het thuiswerken beginnen binnen te druppelen. Realiseer je dat het voor de één moeilijker is dan voor de ander om op afstand te werken. Verdiep je, door regelmatig een 1 op 1 gesprek met je medewerkers te voeren, in hun situatie en bied daarin steun waar nodig. Geef zelf ook het goede voorbeeld; houd je aan de gemaakte afspraken, zorg voor duidelijkheid en betrek je teamleden bij wat er speelt in het bedrijf. En niet te vergeten; zorg ook goed voor jezelf, je gezondheid en je eigen werkgeluk!